+31 (0) 30 602 16 17
Te oud voor je werkgever?
17 mei 2017

Te oud voor je werkgever?

Combineer jong en oud dat is goud
Uitzending

Wanneer ben je te oud voor je werkgever? Rens de Jong zocht in de uitzending van BNR Werkverkenners hier antwoord op.

Beatrice van der Heijden, professor strategisch personeelsmanagement zei in de uitzending: "Uit onderzoek over alle professies heen blijkt dat werkgevers medewerkers om en nabij de 40 jaar al oud vinden." Jongeren krijgen positieve kenmerken toegedicht als flexibel, ambitieus en innoverend. Overigens wil dat helemaal niet zeggen dat dat ook werkelijk zo is, het gaat om perceptie.

Onderzoek van het UWV laat zien dat Nederlanders denken dat de kansen op de arbeidsmarkt voor hun vijfenveertigste afnemen. Uit het onderzoek blijkt dat jong en oud zijn redelijk eensgezind zijn over de leeftijd waarop de kans op een baan begint af te nemen. Werkgevers zijn met 44,5 jaar positiever ingesteld dan werknemers, die de leeftijd gemiddeld op 42,5 jaar inschatten. Er is verschil tussen hoger- en lager opgeleiden. Mensen met een lagere opleiding verwachten dat zij vanaf 41 jaar minder kans hebben om na ontslag weer aan het werk te komen. Hoger opgeleiden zijn optimistischer en noemen gemiddeld een leeftijd van 45,5 jaar.

Ouderenbond ANBO wil graag werken aan het negatieve beeld van werkgevers over oudere werknemers: Zij geloven juist in de kracht van samenwerking tussen ouderen en jongeren. Hun slogan: jong en oud samen is goud.

Rens de Jong concludeert:

  1. Voer als bedrijf een leeftijdfasebeleid waarin je kijkt naar behoefte in elke fase
  2.  Ouderen moeten vaker in gesprek met hun leidingevende over wensen en ambities
  3. Koppel jong aan oud
BNR Werkverkenners - 16 mei 2017
Beluister de uitzending
Terug naar het overzicht